Проверки на фирми и нестопански организации, които са посочили в счетоводните си баланси наличие на големи суми пари в брой, започва Националната агенция за приходите (НАП).

Според данъчните това е сигнал за опит за скрито разпределение на печалба, при което се избягва плащането на корпоративни данъци и дивиденти.

Близо 1290 са фирмите, които са декларирали за миналата година пред НАП касови наличности от над 1 млн. лв. в брой.

В най-масовия случай става въпрос за чисто счетоводно изписване на средства от касата в полза на съдружници и свързани с тях лица за разходи, които не са свързани с дейността на дружеството - например скъпи командировки до екзотични държави, ползване на чужди активи за лични нужди на акционерите и др., обясниха от НАП.

Ако при проверките бъдат открити данъчни и осигурителни нарушения, ще започнат ревизии, за да бъдат установени неплатените данъци и осигурителни вноски за последните пет години, предупреждават от НАП.

Междувременно финансовото министерство съобщи, че е подготвило инструкция, с която НАП ще предостави на социалното министерство електронен достъп до някои от своите регистри. Става дума за информация за наличие или липса на задължения на конкретни лица (без посочване на вид и размер на задължението), както и за актуалното състояние на трудовите договори за конкретни компании и служители.

Освен това социалното министерство ще има достъп и до информацията за събраните от НАП суми по актове за принудително събиране на публични и държавни вземания, установени от нейни структури.

Обменът на тази информация е част от мерките за намаляване на административната тежест и за прилагане на принципа за еднократно събиране и създаване на данни, се казва в мотивите към подготвената инструкция.