До няколко седмици ще възложа повторното извършване на 500 вече приключени ревизии, за да бъде проверено дали не е имало сделка между проверяващите и фирмите, заявява изпълнителният директор на Национална агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов.

Това е част от мерките, които висшето ръководство на НАП предприема в борбата с корупцията във ведомството.

До края на юни в цялата страна ще бъде направен подбор за ръководители на ревизионни екипи. Целта е на тези постове да бъдат назначени най-способните и почтени хора, които ще изпълняват своите задължения без съмнения за участие в корупционни схеми.

По думите на Стефанов в момента съвместно с МВР се правят десетки разследвания за корупция, а служителите, които са виновни, не само ще бъдат уволнени от НАП, но ще бъдат предадени на правоохранителните органи за търсене на наказателна отговорност.

Според него при всеки случай, в който се докаже корупция, ръководството в съответната териториална дирекция или офис на НАП, също ще получава дисциплинарни наказания.

От НАП напомнят, че през последната година са уволнени 35 души заради съмнения за участие в корупционни схеми.

Първата стъпка в изчистването на НАП от корупцията е признанието, че тя съществува, а втората е хората да сигнализират за нея, казва Стефанов.

Гражданите могат да се обаждат на телефонен номер 0700 18 700 за нарушения и корупционни прояви на цената на градски разговор от цялата страна.

Сигнали се приемат от понеделник до петък от 9 ч. до 17,30 ч. Информация за нередности и сигнали за корупция могат да се изпращат и по пощата, както и по електронен път чрез специален формуляр на сайта на агенцията.