Националната агенция за приходите трябва да събере близо 10 млрд. лв. от фирми с големи задължения (над 5000 лв.) към фиска, обяви служебният финансов министър Асен Василев на брифинг в МФ в петък.

„Общо сумите, които са отписани между 2017 и 2020 година от НАП, са за 9,9 милиарда лева. Това са пари, които вместо да отидат за пенсии и здравеопазване, са били отписани и НАП не са успели да ги съберат. Най-големият длъжник дължи над 160 млн. лева. Част от тези дългове са на работещи предприятия и те трябва да бъдат събрани”, каза Асен Василев.
 

По думите му първите 100 фирми в списъка с длъжници трябва да издължат 2 милиарда лева. „Дотук очертаната картина е силно притеснителна за мен. Това е на картина на системно несъбиране на данъчни постъпления, на премахнат данъчен контрол. Една картина, позволила да се натрупа огромни дефицити в системата – било чрез измами, било чрез избягване на плащане”, посочи министърът.

Той беше категоричен, че от днес започва системната работа, за да се решат тези проблеми. „Защото, ако не предприемем действия, няма да има пари нито за пенсии, нито за здравеопазване, нито за образование. Затова започваме проект по електронно фактуриране и ще се прави предрегистрационен ДДС контрол на фирмите, за да не се създават фирми, чиято единствена цел е да се точи ДДС”, допълни Василев.

"Всички служители на агенция "Митници" ще минават през проверка, която ще сравнява техните доходи с тяхното имотно състояние и влогове", заяви Василев.

Имоти на длъжници продава НАП

"За целта те ще подписват декларация, с която се отказват от банкова тайна в български и чужди банкови институции и позволяват на НАП да достъпва информация от имотни и търговски регистри за наличието на техни фирми", каза Василев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg