Националната агенция за приходите (НАП) обяви, че започва масирани акции за лов на данъчни нарушения в обектите, които имат нестандартно работно време - в тъмните часове, в почивните и празничните дни. За целта инспекторите, които извършват т. нар. оперативни проверки, ще минат на смени. 

Данните от компютърната система на НАП, която следи какво отчитат касовите апарати в цялата страна, показват, че оборотите на ресторанти, барове, механи, магазини и други търговски обекти рязко спадат, когато свърши работният ден на администрацията - след 17.30 ч.

Същият феномен се наблюдавал и през уикендите и по празниците. Засиленият контрол по Черноморието през лятото потвърдил, че в часовете извън работното време на НАП заведенията започват да отчитат по-малко приходи. 

За да осигури по-голям обхват на проверките, ръководството на НАП ще прикрепи към инспекторите стотици други служители на агенцията от звената за обслужване на клиенти и за събиране на просрочени дългове. 

По време на проверките най-зорко ще се следи за издаване на касови бележки и съответствието на сумата в касите на търговците с отчетеното от устройствата. От НАП припомнят, че за пръв път през 2017 г. беше въведено запечатването на обекти за данъчни нарушения.