Националната агенция за приходите (НАП) има сериозни проблеми със събирането на просрочените задължения.

Това признание е направил изпълнителният директор на агенцията Бойко Атанасов по време на национално съвещание на ръководството на агенцията в средата на август, на което са присъствали премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов, научи “Труд”.

Сериозни критики Атанасов е отправил към дирекция “Събиране”, където се наблюдавала “лоша координация и колективна безотговорност”. Затова шефът на НАП, който е в ръководството на агенцията от години, обмисля да създаде отделна структура, която да отговаря за по-значимите случаи. В нея ще работят най-добрите експерти, за да се гарантира, че поне големите дългове ще се събират навреме и с приоритет.

Атанасов е разпоредил анализ на всички длъжници, включително да се направи разрез на задълженията на фирмите в различните диапазони до и над 50 хил. лв., така че да се приоритизират действията на данъчните.

За декларирани, но невнесени задължения на фирмите над определен праг, те ще бъдат подлагани на индивидуално наблюдение. Ще се следят и пререгистрираните фирми от една в друга териториална дирекция. Занапред един публичен изпълнител ще обслужва един длъжник, независимо колко просрочени задължения има.

Случаите на дерегистрация на фирми по ДДС пък директно ще се предават на дирекция “Обслужване”, вместо само да се пускат покани за доброволно изпълнение и задълженията да се трупат.

Просрочените задължения към НАП, които се трупат от 1991 г., в последните години се увеличават лавинообразно и възлизат на рекордните 18,9 млрд. лв. към края на 2012 г., като по-голямата част от тях са несъбираеми.

На съвещанието е отчетена намалена събираемост на приходите през второто тримесечие на т.г. Премиерът Орешарски пък е заявил, че има логика служителите на НАП и Агенция “Митници” да получават по-добро възнаграждение в сравнение с останалата държавна администрация, но подобна стъпка ще се обмисли след анализ.