Счетоводният бранш е поредният рисков сектор, в който Националната агенция за приходите започва проверки и ревизии. 

Анализът на данъчните експерти е показал повишен риск от неспазване на данъчното и осигурително законодателство. По информация на "Сега" рискът за хазната се оценява на около 100 милиона лева годишно. 

С цел да намалят този риск данъчните започват кампания, която ще продължи и през 2017 г. Ще бъдат проверявани на случаен фирми и еднолични търговци, извършващи счетоводни услуги и съставящи финансови отчети на предприятията, става ясно от изпратено от НАП писмо до канторите. 

От НАП ще проверяват и дали финансовите отчети се изготвят от счетоводители, които имат договор със съответното предприятие и дали имат необходимото образование и стаж по специалността. 

За най-ниската степен на икономическо образование - средно образование от професионална гимназия, изискваният минимален стаж за съставяне и подписване на отчети е 8 години. През подобни проверки след анализ на риска минават периодично и други браншове.

Националната агенция за приходите изготвя ежегодни анализи на риска, като дели опасностите от неспазване на данъчното и осигурителното законодателство на тактически, характерни за много големи групи лица, и оперативни - конкретизирани в големи детайли. 

В първата група за 2015 г. попадаха по предварителни оценки 750 хиляди лица, във втората - 115 000 рискови лица. НАП обаче не обявява поименно видовете рискове и оценките за размера на нанесените щети на бюджета.