Масови проверки по бензиностанциите започнаха съвместни екипи на НАП, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Агенция "Митници" и МВР. Вече са били инспектирани 21 обекта в 9 области в страната.

Координатор на акцията е Междуведомственият център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГДБОП. В две от бензиностанциите в столицата е установена липсата на уреди за измерване.

Така информация за полученото и продаденото количество бензин и дизел изобщо не е постъпвала в НАП. По случая е образувано досъдебно производство, а данъчните са наложили обезпечение на цялото налично гориво.

Общо 24 акта за нарушения са съставили проверяващите, а цялото запорирано количество гориво е около 42 000 литра. Иззети са над 11 000 лв. оборотни средства от бензиностанциите.

Инспекциите се провеждат на фона на обявените преди дни намерения на държавата за затягане на контрола върху продажбите на горива и коректното плащане на ДДС и акциз.

В понеделник Министерството на икономиката оповести готвени промени в Закона за измервателните уреди. Те предвиждат 2000 лв. глоба за бензиностанция, ако колонките не отчитат правилно литрите бензин и дизел, които се сипват в резервоарите на превозните средства.

Ремонт на уредите за измерване ще се позволява само на регистрирани в Българския институт по метрология фирми. Те ще слагат специален уникален номер върху пломбата, който ще показва кой е извършил ремонта. Подготвят се и промени в наредбата за отчитане на продажбите с фискални устройства.

Според новите правила всяка бензиностанция ще трябва да прелицензира в НАП и Българския институт по метрология електронната си система с фискална памет. Целта е да се ограничат опитите за манипулиране на системата и прекъсване на връзката с касовия апарат.