Българинът все по-често не си плаща сметките за ток, вода и парно. Това показва изследване за лошите вземания на фирмите, направено от Българската стопанска камара и “Мост финанс мениджмънт”.

За година рязко е скочил делът на дружествата с просрочени вземания от физически лица. През 2010 г. едва 9% от бизнеса са имали такива длъжници. Тазгодишното проучване сред 500 компании показва, че почти всяко трето дружество (31%) има подобно вземане.

“Физически лица имат дългове предимно за комунални услуги, в това число за телефон и кабелна телевизия”, обясни Божидар Гергов, изп. директор на “Мост финанс мениджмънт”. Фирмите най-често имат да вземат пари от други юридически лица - 71%. Държавата дължи суми на 15% от дружествата.

“Договорната дисциплина се влошава и заради държавата. Бизнесът има да взема между 420 и 470 млн. лв. по договори за обществени поръчки. Не е ясно и колко е невъзстановеният ДДС”, заяви Камен Колев, зам.-председател на камарата.

Към 30 септември 2011 г. данните на финансовото министерство показват, че просрочените задължения на правителството са 254 млн. лв, а на общините - 202 млн. лв. Неотдавна вицепремиерът Симеон Дянков съобщи, че държавата е изплатила старите задължения, оставени от тройната коалиция. Останали са само парите за водното огледало в Кърджали (24 млн. лв.), които са в бюджет 2012.

Преди седмица шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов съобщи, че до края на годината ударно ще се възстановява ДДС на коректните данъкоплатци. Така дължимата сума с натрупване от 2010 г. ще намалее с 400 млн. лв. Невъзстановеното ДДС сега е под 350 млн. лв.