Има минимална вероятност от догодина да се наложи да обявяваме доходите от лихви по банкови депозити, печалбите от хазарт и други необлагаеми доходи, които в момента не се декларират.

Този слух тръгна из парламента вчера, след като депутатите одобриха на първо четене промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които се въвеждат нови правила за обмена на данъчна информация между страните членки на ЕС.

Причината е, че тези доходи са облагаеми в някои държави членки на ЕС и по линия на съвместния обмен може да се наложи българските данъчни да пращат подобни данни на колегите си в чужбина. Тъй като не трябва да има неравнопоставено третиране между българите и другите граждани на ЕС, възможно е изискването да се въведе за всички данъкоплатци, ако информацията не може да се събере по друг начин.

“Подобен текст в закона няма и от ГЕРБ нямаме намерение да предлагаме такава промяна. Ако обаче между първо и второ четене бъде внесено такова предложение, ще го обсъдим и ще разгледаме аргументите “за” и “против”, коментираха депутати от управляващите.

Според приетите поправки данъчните вече ще имат възможност да правят паралелни проверки и ревизии на граждани и фирми с техни колеги от приходните служби на други държави членки на ЕС.

Двойните ревизии ще се правят, когато данъчните задължения на фирма или гражданин представляват интерес за две или повече държави. Всяка ще извърши ревизията по своето законодателство, но информацията за резултатите ще бъде обменена с другата страна.

Процедурата се отнася до всички данъци с изключение на ДДС, акцизи, мита и задължителни осигурителни вноски. Това значи, че тя ще се прилага най-вече за данъка върху личните доходи и за налога върху печалбата.

И досега имаше възможност данъчните от две страни членки да упражняват едновременен контрол, но не беше уточнена процедурата за паралелните ревизии и проверки. В закона вече е записано, че те могат да бъдат поискани или мотивирано отказани от изпълнителния директор на НАП.

Данъчните ще обменят информация с колегите си от ЕС и ще могат да участват в образувано в друга държава членка административно и съдебно производство, предвиждат още промените в ДОПК