В следващите месеци и години на Слънчев бряг ще има и купон, и тишина. Това обеща вчера вторият човек в управляващата партия ГЕРБ - Цветан Цветанов, атакувайки косвено вицепремиера Валери Симеонов.

Напрежението в морския курорт се изостри след показните акции срещу силната музика в нощните заведения, предвождани от коалиционния партньор от "Обединените патриоти".

Трябва да има по-добър и конструктивен диалог с бизнеса и хората в управлението на курорта, каза на пресконференция вчера Цветанов и осъди воденето на политика, която разделя обществото.

"Вие видяхте, че има разделение - една част, която иска да го има този шум и да се чувстват добре тези млади хора, които купонясват, но трябва да имаме предвид, че има хора от комплекса, които подкрепят действията на Валери Симеонов. Може би трябваше да има по-добра организация в самото начало на летния сезон", коментира лидерът на парламентарната група на ГЕРБ. 

Зам.-председателят на ГЕРБ обеща, че "в предстоящите месеци и години всички тези неща ще бъдат коригирани - ще се подобри комуникацията и ще се постигне баланс, за да се създадат условия и за почивка на туристите, и за купонясване на младите хора".

"Няма как да отговорим на всички искания. Това, което прави правителството, е да гарантира чистотата с изграждане на пречиствателни станции, за да бъде страната ни добра за почивка, и да променим профила на всички туристи, които идват на българското Черноморие. Нека да бъдат платежоспособни и да се чувстват добре в родината ни и страната ни да бъде сочена като добра туристическа дестинация", каза още Цветанов.

Заради проверките на вицепремиера Валери Симеонов в Слънчев бряг, при които бе иззета озвучителната техника на две от големите дискотеки в курорта, вчера там на протест излязоха около 500 души, заети основно в крайбрежните заведения.

Бармани и сервитьори са притеснени, че ще останат без работа, тъй като показните акции, в които участваха и полицаи, отблъсквали клиентите. Протестът започна пред един от проверяваните клубове и премина в шествие до входа на курорта, като за кратко бе затворен един от централните булеварди.

Протестиращите призоваха за помощ премиера Бойко Борисов и се заканиха, че ще предприемат и други действия, ако акциите срещу шума в Слънчев бряг продължат. Организаторите на музикалния фестивал "Солар Съмър" пък обявиха преди ден, че отлагат събитието, защото се страхуват, че ще бъдат конфискувани уредбите на участниците.

Междувременно НАП обяви, че засилените данъчни проверки по морето това лято са довели до значителен ръст на оборотите на търговските обекти. Само през юли увеличението е с над 100 млн. лв. в сравнение със същия месец на миналата година.

Най-висок е скокът на регистрираните приходи в Обзор - 149%. В Албена ръстът е 62%, в Слънчев бряг - 10%, а в Златни пясъци - 22%.

Парадокс е, че изсветляването на оборотите е най-голямо в курорти, в които Валери Симеонов не се е намесвал.

От началото на летния сезон до сега по цялото Черноморие са извършени общо 24 000 проверки, в които са участвали стотици данъчни инспектори съвместно със служители на МВР и агенция "Митници".

Основен акцент са отчитането на обороти и издаването на касови бележки. За пръв път през тази година неиздаването на касова бележка се санкционира освен с обичайната глоба, и със запечатване на търговския обект, обикновено за две седмици.

По време на кампанията до момента са били затворени 113 обекта по Черноморието, съобщиха от НАП.

Под постоянно наблюдение са и борсите и тържищата в близост до курортите. Там денонощно дежурят инспектори от звеното за фискален контрол в НАП, които следят движението на хранителни стоки, алкохол, цигари и напитки.