Въвеждането на 30% данък уикенд за фирмените джипове, яхти и самолети, които се ползват и за лични нужди одобриха вчера на първо четене депутатите от бюджетната парламентарна комисия. Те приеха и намаляване на възстановяваното ДДС при покупка на фирмени леки коли и имоти на стойност над 5000 лв., ако те се ползват не само за целите на бизнеса. 

С одобряването на данъчните промени депутатите от бюджетната комисия гласуваха и намаляването на прага за кешовите разплащания от сегашните 15 000 лв. на 5000 лв. Измененията бяха приети с 11 гласа "за" на ГЕРБ, Реформаторите, Патриотичния фронт и БДЦ. Против гласуваха двамата депутати от БСП, а ДПС даде три гласа "въздържал се".

За леките коли, различни от джиповете, но над 5000 лв. и за имотите над тази стойност данъчният кредит ще се определя по методика на Министерството на финансите. Същият режим за възстановяване на ДДС ще се прилага и за разходите по поддръжката и ремонта на тези активи.

От бизнеса в лицето на БСК настояха тази методика да бъде публикувана, за да може да се оцени ефектът от въвеждането на частичния данъчен кредит. Като цяло обаче те са против новата фискална мярка, която по думите на зам.-председателя на БСК Димитър Бранков ще увеличи административната тежест върху бизнеса.

Новите правила ще се прилагат, когато фирмените активи се ползват за лични нужди и от роднините на собствениците на компаниите - техните жени, деца, майки и бащи. Същото, разбира се, важи и за служителите. В списъка попадат и приятелите на бизнесмените, които, за да икономисат ДДС, са си купили кола на името на фирмата. Ако една фирма иска да си върне 100% от ДДС-то, тя трябва да докаже, че използва активи изцяло за служебни цели.

Компаниите, които вече са купили коли, имоти, яхти или самолети и освен за работата си, ги дават и за лично ползване, ще имат срок до 29 август 2016 г., за да декларират начина на използването им пред НАП. Ако те не спазят срока или не начислят данъка, съгласно методиката, то данъчните ще считат, че колите например се ползват само за лични нужди. Тоест няма да имат право на възстановяване на данъчен кредит.

В най-първоначалния вариант на промените в Закона за корпоративното облагане се предвиждаше фирмите да декларират как ползват всеки актив, купен за над 700 лева. Това предизвика недоволство сред бизнеса. След това финансовият министър каза, че се мисли прагът да се повиши на 35 хил. лв., а обхватът на активите, за които ще се прилагат новите правила, да бъде ограничен до коли и имоти. В крайна сметка промените минаха през Министерския съвет с праг за коли и имоти от 5 хил. лв.

Мярката ще влезе в сила след одобрението й от ЕС.

Бизнесът се обяви категорично против и по отношение на тройното намаляване на прага за разплащанията в кеш. От Министерството на финансите обаче посочиха, че в ЕС този праг е 2-3 хил. евро, а в скандинавските държави дори няма кешови разплащания.

Депутатите приеха и новия ред за преотстъпване на корпоративния данък на фирмите в общините с висока безработица. За да получат облекчението те вече трябва да кандидатстват пред агенцията по инвестициите. Досега това облекчение се ползваше автоматично. Освен това за проекти над определена стойност, ще се иска разрешението и на ЕС. Новите правила вече са одобрени от ЕС и няма как да бъдат променени между двете четения на данъчните закони. Данъчният ефект се оценява на 14 млн. лв. посочиха от финансовото ведомство.