Осигуровките всъщност на практика са вид данък, обясни в интервю за предаването ни "Преди всички" финансовият експерт Александър Райков, който тази вечер ще е лектор по време на дискусията "Как да плащаме по-малко данъци... законно?".

„Осигуровките, които се трупат като плащания от работодателите, които на практика са платците на този данък, макар че част от парите си ги изземат от парите от работните заплати на служителите - тези пари влизат в един бюджет, който още преди да влезнат, той вече е гласуван и се знае къде ще отиде", уточни експертът:

"Всъщност тези пари един път са вече изразходени, а на всичкото отгоре те не стигат, защото трябва да се доплатят още близо 50% от тази сума под формата на вноски от държавния бюджет - например събраното ДДС или нещо подобно  и в крайна сметка те отиват в НОИ, където се изплащат като пенсии или болнични или други, които се харчат на момента, т.е. нямаме никакъв елемент на спестовност или нещо, което ще бъде проследимост“. 

„Разходно-приходният момент, който имаме в сегашната система, т.е. сега плащаме и сега получаваме - този момент е работел преди близо 100 години, когато за един пенсионер работят близо 30 човека, а пенсионната възраст е толкова висока, че почти никой не може да стигне до нея. А в днешно време единственият здрав начин да се случи това нещо е когато се пестят пари - най-добрият вариант: по лични партиди, където те се унаследяват от своя страна до момента, в който не се изхарчат, а през времето, когато се наложи да се използват - най-добрият вариант е да бъдат инвестирани“, добави Райков..

„Самият принцип на данъците е такъв, че те сами по себе си създават един дисбаланс в доходите на хората, които те самите дори не ги виждат“, каза още лекторът.