Намалената ставка на ДДС от 9 на сто ще се прилага при настаняване, предоставяно в хотел, средства за подслон, в места за настаняване или в туристически хижи, а не при настаняване от хотелиер, както е в момента. Това предвиждат промените в Закона за ДДС, приети на първо четене от парламента. 

Така всички потребители на услугата се поставят в еднакво данъчно положение, посочва в доклада си парламентарната комисия по бюджет и финанси. Предложеното изменение води до промяна на досега съществуващото понятие "настаняване" с цел да се ограничи прилагането на намалената ставка при доставка на обща туристическа услуга от туроператор.

Измененията предвиждат, че физическите лица, упражняващи независима икономическа дейност, могат да останат регистрирани по ДДС за целия период на упражняваната дейност от момента на заличаване на търговската им регистрация, без да преминават през процедура на дерегистрация, съответно облагане на активите и нова регистрация. 

Предлага се отпадане на разпоредбата, съгласно която данъчната основа на доставката на урегулирани поземлени имоти и на нови сгради не може да бъде по-ниска от данъчната основа при придобиването на стоката или от нейната себестойност.

Правителството предлага и изменение, свързано с правото на приспадане на данъчен кредит при внос на стоки втора употреба, които не са произведения на изкуството, колекционерски или антикварни предмети.  В момента  правото на приспадане на данъчен кредит в този случай се отлага до момента на последващата доставка, а с промяната то ще може да се упражни по общия ред.

С промените се записва задължение за подаване на месечна справка-декларация по ЗДДС и отчетните регистри по електронен път, ако записите в регистрите са повече от пет.