30-35 млн. лв. допълнително ще влизат на година в общинските бюджети благодарение на промените в механизма за определяне на данъка за колите.

Това каза зам.-министърът на финансите Людмила Петкова след вчерашното заседание на Министерски съвет.

Много собственици на коли ще трябва да платят по-висок данък от началото на 2014 г. заради промените в Закона за местните данъци и такси, които бяха одобрени от Министерски съвет.

Според сегашния закон за автомобилите с мощност на двигателя до 74 кВт включително (100 к.с.), снабдени с действащи катализатори, данъкът се плаща с намаление от 50%.

Промените предвиждат отстъпката на данъка за колите да се определя от екостандарта им. Така данъкът за същите коли ще се плаща без отстъпка, ако нямат екологичен сертификат от "Евро 3" нагоре. За колите, произведени до 2000 г., данъкът реално ще скочи два пъти.

За автомобилите с мощност на двигателя до 74 кВт включително (100 к.с.), които имат "Евро 3" и "Евро 4", данъкът ще се плаща с 30% отстъпка. При положение, че досега е бил с 50% отстъпка.

Без промяна остава данъкът за автомобили с екостандарти "Евро 5" и "Евро 6", за които отстъпката остава 50%.

Данъчните облекчения, които ползват младите семейства с ипотека, ще се запазят и през 2014 г., реши кабинетът.

Право да намаляват данъците си с платените лихви по ипотечен кредит ще имат и гражданите на ЕС, които изкарват доходите си у нас.

Досега тази привилегия имаха само българските семейства. Тава облекчение ще коства на бюджета около 3 млн. лв. годишно.