Плащанията в брой се ограничават до пет хиляди лева, прие правителството. Задължително ще е и всички заплати да се плащат по банков път или чрез пощите. Очаква се новите правила да влязат в сила до няколко седмици, след като парламентът ги одобри.

Според директора на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, така на светло ще излязат голяма част от доходите, които се плащат под масата.

След като повече от пет-шест години данъчните настояват за ограничаване на разплащанията в брой, това ще стане факт преди края на годината. Предвиждат се и сериозни глоби за онези, които решат да дават на ръка суми над пет хиляди лева. Хората могат да загубят 20 процента от сумата, надхвърляща лимита при първо нарушение, и 50 процента, ако ревизорите ги хванат в повторно нарушение.

За фирмите санкциите са още по-драстични. Ако например бъдат засечени, че са разплатили 15 хиляди лева, то глобата им може да бъде пет хиляди при първо нарушение. Могат да загубят и всичките десет хиляди, които надскачат лимита ако нарушат закона повторно.

Задължението заплатите да не се плащат на ръка няма да важи само за онези, които живеят в малки населени места, където няма банка, банкомат или поща. Работещите обаче ще имат право сами да изберат трезора, през които да им се превеждат заплатите. Работодателите нямат да имат право те да посочват през коя банка ще се плаща.