Плащанията в кеш могат да бъдат ограничени до 1000 лева през 2019 г. Това предвижда законопроект в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), внесен от Министерски съвет и изготвен от финансовото министерство.

Ако промените бъдат приети от депутатите, още от 1 август тази година всички плащания над 5 хил. ще стават по банков път. Така например в момента по банков път се плащат всички суми по договори на стойност над 10 хил. лв., без значение какъв е размерът на плащането.

В края на миналата година имаше идея да бъде въведен праг от 5 хил. лв., но предложението беше отхвърлено в пленарна зала.

Според законопроекта от 1 януари 2018 г. прагът за кешовите плащания ще падне на 3 хил. лв., а от началото на 2019 г., т. е. след 2 години, няма да можем да се разплащаме в брой за суми над хилядарка. 

Свободният Wifi заплаха за онлайн плащанията 

 

Плащанията кеш с лимит до 5000 лв. 

 

Промяна в схемите за директни плащания

 

Това означава, че дори плащането на наем за голямо жилище в столицата минава под ударите на закона. Същото важи и за покупка на автомобил или дори по-луксозна бебешка количка.

Ограниченията ще важат и за плащания в чуждестранна валута, ако левовата им равностойност надвишава определения от закона праг.

Мярката цели да се намали сивата икономика в България. Предложените ограничения са в съответствие с наложилата се практика в други държави - членки на Европейския съюз (ЕС), пише в мотивите към законопроекта.

Според финансовото министерство това ще доведе до ограничаване на възможността да не се отразяват в счетоводството на предприятията парични потоци, свързани, от една страна, с реализирани приходи от продажба на продукция, стоки и услуги, а от друга – с изплащане на заплати и възнаграждения, за които не са начислени, удържани и внесени данъци и осигуровки.