В община Перник намаляват данъка за автобусите, товарните автомобили над 3.5 т и влекачите. С промените се цели да се създадат по-благоприятни условия за регистрация на транспортните средства, както и да се окаже подкрепа на местния бизнес на фона на поскъпването на електроенергията и горивата.

Сега действащият данък в Перник се равнява на средната стойност между максималния и минималния размер, определен в ЗМДТ, докато в други съседни общини като Столична община, общините Благоевград и Кюстендил, както и по-малки като Брезник и Трън, налогът е равен на минимума или е малко по-висок от него. 

Заради значително по-високите данъци фирмите регистрират транспортните си средства в съседните общини, а това ощетява общината откъм приходи.

istock
istock

За да се спре отливът на регистрации е изготвен проект за изменение на наредбата за определяне размера на местните данъци, според който в Перник данъкът за автобусите, товарните автомобили над 3.5 т и влекачите ще се равнява на минималния. С предложените промени данъкът се намалява с между 40 и 50 процента, в зависимост от вида на посочените МПС.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg