Парламентът реши окончателно ресторантите, хотелите, книгите и детските храни и памперсите да са с 9 % ДДС ставка.

Предложението бе на управляващите и е заложено в Закона за ДДС, който депутатите гласуват на второ четене. „За“ текста гласуваха 150 народни представители, „против“ – 2 и „въздържали се“ – 1, с което той бе приет.
 
9% ДДС ще важи за настаняване, предоставено в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани.
 

Депутатите приеха 9% ДДС ставка за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път или и двете. В това число влизат учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания.
 
Тази ставка ще важи за ресторантьорски и кетъринг услуги, които се състоят в доставка на приготвена или неприготвена храна.

Първоначалното предложение бе само за ресторанти, хотели и книги. Между двете четения от ДПС предложиха ставката да важи за детски храни и памперси. Предложението им бе одобрено от пленарната зала.
 

istock
istock

Между двете четения бяха постъпили и други предложения, но те бяха отхвърлени.

Вижте за кои детски стоки ще важи по-ниско ДДС

Мнозинството запази  данъчната ставка от 20 на сто за високоалкохолните напитки, бирата и виното, сервирани в ресторантите или предоставяни като част от кетъринг услуга.
 
20 на сто остава и ставката  за туроператорските услуги. Намалената ставка на ДДС влиза в сила от 1 юли и ще важи до края на 2021 година, решиха депутатите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg