От днес подаваме данъчните си декларации онлайн с персонален идентификационен код, който се издава безплатно от данъчните служители. Въпреки че кампанията за деклариране и плащане на данъците започна в началото на януари, възможността да използваме персоналния си код се отложи с 15 дни заради софтуерни проблеми.

Досега възможност за подаване на онлайн декларации имаше единствено с електронен подпис, обясни говорителят на данъчните Росен Бъчваров, цитиран от БНР. Персоналният код, популярен като ПИК, не отменя възможностите на онлайн деклариране с електронен подпис.

От тази година 5 процента отстъпка от данъка си за довнасяне може да използваме единствено при онлайн подаване на декларацията си до края на март. Задължението ни към хазната можем да платим до края на април. Използването на персонален код ни позволява и доста допълнителни проверки.

Може би слабо позната, но една от електронните услуги, която НАП предоставя, е отговор на въпроса кой е избраният от нас, или служебно определен фонд за втора пенсия. И второ - каква е сумата, която държавата, в лицето на НАП, е насочила към съответния пенсионен фонд, уточни БъчваровДневно данъчните издават 700-800 персонални кода.