С кратка регламентация от 10 параграфа ще решим широкия кръг от проблеми, свързани с дейността на търговските вериги у нас. Това обяви вчера вицепремиерът Даниела Бобева след икономическия форум форума “Правителство ­ бизнес. Рестарт на икономиката”. 

„Новите правила ще бъдат част от Закона за защита на конкуренцията”, поясни тя и добави, че някои чуждестранни експерти дори съветвали кабинета да се напише отделен закон. 

 „Лично аз си мисля, че ЕС ще направи директива за търговията”, смята Бобева. 

„Като гледам отзивите за прилагането на „Зелената книга” за нелоялните търговски практики, това ще се случи в най-скоро време. Не мисля, че ние трябва да чакаме еврорегулацията. Обсъждахме идеята с колеги от страни от ЕС където има подобни закони. Ще има и общ регламент за договорите между доставчиците и търговците. Целта е да има равнопоставеност между страните по договора. Предвидили сме санкции срещу нелоялните търговски практики. Те ще зависят от вида и формата на нарушенията, както и от оборота”, добави тя. 

Вицепремиерът заяви, че нелоялни търговски практики се използват не само от големите вериги и не бива да се мисли, че подготвяните нормативни промени са насочени срещу тях. 

Според премиера Пламен Орешарски търговските вериги в България имат сериозен принос за повишаване на качеството на услугата и за развитие на нашата икономика, но има техни практики, които смущават. Като пример той посочи нееднаквото третиране на местни и чужди производители. 

„Няма да търпим неплащането на ДДС и заобикаляне на данъчното законодателство”, подчерта премиерът. „Не виждам защо мултинационални компании трябва да си продават стоките в България през едноличен търговец”, каза Орешарски. 

Вицепремиерът Даниела Бобева, допълни, че големите търговски вериги не дават своите годишни отчети в Агенцията за вписванията. Според финансовия министър Петър Чобанов НАП прави проверки в търговските вериги и добави, че в тази дейност трябва да се въведат не толкова излишни регулации, колкото някакъв нормален порядък. 

От приходното ведомство съобщиха, че в момента се следят всички доставки към веригите и ако хванат нещо нередно, те ще прераснат в ревизии. Относно схемата с едноличните търговци за укриване на ДДС, експертите от НАП, поясниха че това е класическа схема, когато има фактура, но няма стока, а възниква право на теглене на данъчен кредит. От „Сдружение за модерна търговия” са неприятно изненадани от обвиненията. 

„Разчитаме, че правителството ще си свърши работата и ще реши проблемите с източването на ДДС и контрабандата в България”, каза шефът на сдружението Йордан Матеев. По думите му у нас вече се прилагат 10 принципа за добри търговски практики които са в „Зелената книга” на ЕК. 

„Вече има над 10 български търговски фирми и производители, приели тези 10 принципа и регистрирали се в съответната онлайн платформа. Голям е броят и на кандидатите, които всеки момент ще влязат в регистъра”, поясни браншовикът.

Според него родните производители не са конкурентни, защото цената на енергията у нас е висока, кредитите са скъпи, а получаваните субсидии са по-ниски, отколкото в другите европейски страни.