Половин милион лева ДДС дължат на хазната 43-ма софиянци, закупили нови автомобили от ЕС, съобщиха от териториалната дирекция на НАП в София. Собствениците са натрупали и над 150 хил. лв. лихви върху укрития данък. 

Това показват резултатите от приключилите наскоро ревизии в столичната НАП.  Инспекторите са установили и 13 хил. лв. укрит данък върху доходите на три от проверяваните лица. 

Сред внесените коли са скъпи модели на марките "Мерцедес", "Ауди" и "БМВ". Цената на всяка от тях е  между 60 и 140 хил. евро. Предстои проверка на  техните собственици, която да установи дали декларираните и получените от тях доходи съответстват на имуществото им.

Анализът на дирекция "Управление на риска" в НАП показва, че при закупуване на нови коли от ЕС от лица, които не са регистрирани по Закона за ДДС, съществува риск от  недеклариране и невнасяне на дължимия ДДС. Започналите още  през 2009 г. проверки на собственици на такива автомобили показват, че една от основните причини за данъчните  нарушения е, че купувачите не знаят своите задължения. 

От НАП припомнят, че  според европейското и българското законодателство, когато български фирми и граждани купуват нов автомобил от страна от ЕС, те дължат и внасят ДДС в България, а не в страната, от която са закупили колата. Това задължение се отнася и за тези, които не подлежат на регистрация по ЗДДС по общия ред. Това са физическите лица, държавните органи и органите на местното самоуправление, болниците, училищата.

Всички те трябва декларират пред НАП покупката на ново превозно средство от друга държава-членка на Европейския съюз.