От днес поскъпват пратките, които идват у нас от държави извън Европейския съюз, включително Великобритания и Китай.  Въвежда се така наречения нов ДДС пакет, който дава два нови режима, облекчаващи търговията с трети страни.

Другото, което се променя, е че отпада досегашният необлагаем минимум от 30 лева на пратка, т. е за всички пратки до 150 евро вече ще се дължи ДДС, обясни  Вяра Генова от Агенция „Митници“.
 
„Вече ще се дължи ДДС и на пратките до 30 лева. Досега за пратки до 30 лева не се дължаха никакви данъци, а за пратки от 30 до 150 евро се дължеше само ДДС, а над 150 евро – ДДС и мито. Вече за всички пратки до 150 евро от трети страни ще се дължи ДДС в размер на 20 процента.

Удрят с нови такси онлайн пазаруването от чужбина

Новите режими, които се въвеждат от 1 юли и ще действат в целият ЕС, при който ДДС се събира още от онлайн магазина при самото пазаруване. Информация  трябва да следят потребителите на сайтовете, от които пазаруват“, допълни Генова пред БНР.
 

istock
istock

Идеята на това  ДДС е европейският бизнес и бизнесът от трети страни да бъдат равнопоставени, подчерта тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg