Временната мярка от 9 на сто ДДС за книгите, периодичните издания и бебешките храни и пелени става постоянна, реши парламентът с приемането на второ четене на промени в Закона за данък върху добавената стойност (ДДС).

Намалената ставка трябваше да се прилага до края на 2022 г., а с тези изменения ще продължи и в бъдеще. Мярката за книгите, печатните издания и бебешките храни и пелени да стане постоянна подкрепиха 178 народни представители, двама бяха "против" и двама се въздържаха.

Минималният праг за ДДС регистрация се удвоява от януари 2023г.

Отхвърлено беше предложението на Мартин Димитров ("Демократична България") от обхвата на намаления данък да отпаднат периодичните печатни произведения. Костадин Костадинов ("Възраждане") коментира, че ДДС за книгите и издателствата трябва да бъде 0 процента. Петър Кънев ("БСП за България") го подкрепи и посочи, че в половин Европа е 0 процента.

istock
istock

Ставката на данъка от 9 на сто важи за доставка на книги на физически носители или извършвана по електронен път, или и двете (включително учебници, познавателни книжки и учебни комплекти, детски книги с илюстрации, за рисуване или оцветяване, печатни или ръкописни нотни издания), периодични печатни произведения - вестници и списания, на физически носители или извършвана по електронен път или и двете, различни от публикации, които са изцяло или основно предназначени за реклама и изцяло или основно съставени от видео съдържание или аудио-музикално съдържание.

С намалена ставка от 9 процента ще продължи да се облага доставката на храни, подходящи за бебета или за малки деца, бебешки пелени и подобни бебешки хигиенни артикули.

Ставката на данъка е 9 на сто и за доставка на услуга по настаняване, предоставяно в хотели и подобни заведения, включително предоставянето на ваканционно настаняване и отдаване под наем на места за площадки за къмпинг или каравани, с място на изпълнение на територията на страната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg