Пари за увеличение на детските надбавки няма, но работим за въвеждането на семейно подоходно облагане, обяви социалният министър Тотю Младенов. Това означава, че за семействата ще има данъчни облекчения според доходите и броя на децата.

В момента социалното и финансовото министерство заедно с НАП обмислят въвеждането на системата. Това бе и едно от исканията на протестиращите майки.

По отношение на другото - да се увеличат майчинските през втората година от гледането на детето от 240 на 310 лева, социалният министър обяви, че за целта трябва да се преразгледа осигурителната вноска за раждане и отглеждане на дете.  Това обаче е много сложно, каза Младенов и допълни, че трябва да се дискутира с бизнеса и синдикатите.

Министърът е категоричен, че на този етап не е възможно да се увеличат детските надбавки, които в момента са 35 лева за дете, нито пък да се въведат за всички деца. Икономиката ни е на такова ниво, че не можем да си позволим по-големи средства за децата, каза той.

Над 500 млн. се плащат годишно за детски надбавки, като 80% от децата ги получават, по данни на социалното министерство.