С 10 на сто повече са приходите, събрани от Националната агенция за приходите (НАП) за централния бюджет през 2022 г. спрямо 2021 г.
 
"Годината беше трудна, но с положителни резултати", каза в интервю за БТА изпълнителният директор на Агенцията Борис Михайлов.
 
По думите му събраните приходи от НАП са в размер на над 18 млрд. лева. Събраната сума от задължителни осигурителни вноски е над 13 млрд. лева, което е с почти 14 процента повече спрямо 2021 година.

На 9 юли, след влизането в сила на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на България (ЗИД на ЗДБРБ) за 2022 г., бе въведена антикризисната мярка в помощ на физически лица при зареждане на гориво.

От кога ще подаваме данъчните декларации

За целта бензиностанциите правеха отстъпката от 25 стотинки на литър/кг, а НАП по нормативно определен ред възстановява средствата на бензиностанциите за предоставената компенсация. Отпуснатите средства от бюджета са в размер на 188 млн. лв., като до момента е изплатена компенсация на 581 фирми за крайно разпространение на горива, обясни Михайлов.

istock
istock

През 2022 г. стартира изцяло обновеният Портал за електронни услуги на НАП. Той е разработен в интерес на потребителите, като им дава повече възможности, по-интуитивна навигация, лесен достъп до информацията за всяка една услуга и допълнителни функционалности, коментира изпълнителният директор на приходната агенция.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg