Инспекторите от Националната агенция за приходите (НАП) ще повторят 3500 ревизии на физически лица. Отново ще бъдат отворени щателните проверки на граждани, при които е имало унищожени документи, както и опити за укриване на доходите. НАП има право да повтори ревизиите след промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, които дават възможност на бирниците да проверяват и за неплатени осигуровки.

Годишно НАП прави между 12 000 и 15 000 ревизии, но ще се повторят само тези, при които са установени данъчни нарушения, обясниха от агенцията. Оттам вече съобщиха, че пак ще проверяват футболните клубове, на които бяха начислени данъци за 8 млн. лв. Очаква се при тях да се установят осигуровки с три пъти по-голяма стойност.

Ако е необходимо, при новите 3500 ревизии ще се отварят и кредитни досиета в банките. Това също е възможно, след като законът даде право на шестимата шефове на териториални данъчни дирекции да получават достъп до документите, които сме представили пред трезорите.

Данъчните няма да ровят във всички 850 000 кредитни досиета, успокоиха от НАП. От банките ще се изискват документи само в хода на започнали ревизии. Ако сме декларирали пред НАП 300 лв. месечен доход, а плащаме вноска по кредит от 1000 лв., разликата от 700 лв. няма да бъде директно обложена. Вместо това данъчните ще проверят и доходите на наши близки и роднини.

“Ако човек е беден държавен служител, но съпругата му има доходи от реституция и му плаща кредита, няма никакви проблеми”, обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров. Трябва да се притесняват само тези, които нямат обяснение за доходите си.

Агенцията разполага със суперсофтуер, който отчита всички плащания в страната. Системата засича средно 13 млн. трансакции месечно. Много често се оказва, че хора с ниски доходи плащат високи вноски на лизингови дружества без проблем, казаха данъчните. Имало и фирми на загуба, които обслужват големи потребителски кредити. Именно софтуерът, чиито параметри са тайна, прави рискови профили на физически лица, срещу които започват ревизии.