Да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната работа заплата, да се премахнат плоският данък, максималният осигурителен доход от 3400 лева и задължителното допълнително пенсионно осигуряване – това са част от предложенията за промени в данъчно-осигурителната система на България на Конфедерация на труда „Подкрепа“.

Идеите бяха представени на форум, организиран от синдиката и фондация „Фридрих Еберт“.
 
В синдикалния анализ се посочва, че в Европейския съюз осигурителните вноски, преките и косвените данъци заемат по една трета от постъпленията.
 
В България данъчната система е коренно различна - основният дял в бюджетните приходи заемат косвените данъци – над 48 на сто, а преките данъци имат тежест от едва 22 процента в общите приходи, спрямо 33 средно в съюза.

Предлагат още по-висока минимална заплата от догодина

ДДС е основният данък, захранващ бюджетa на България. На него се дължат над 30 процента от всички приходи в хазната, при средно 18 на сто в Европейския съюз през 2021 година. За да се разпредели по-справедливо тежестта между хората с високи и ниски доходи и за да се намали сивата икономика, от „Подкрепа“ предлагат да се въведе прогресивен данък върху общата годишна данъчна основа с максимална ставка от 41%.
 

istock
istock

Сред другите предложения на синдикалистите е увеличаване на обхвата на доходите, облагани с осигурителни вноски, чрез облагане на доходите от капитал, както и въвеждане на намалени ставки на ДДС за основни храни и продукти, придружени с държавна програма за наблюдение и контрол върху цените на тези продукти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg