Доходите от трудове правоотношения на хора под 26 години да не се облагат са данъци. Това предлагат от БСП между първо и второ четене като промени в Закона за данъците върху физическите лица.

Освен това необлагаеми да бъдат и месечните доходи по трудови правоотношения до линията на бедност. За следващата година се очаква тя да стане 526 лева.

На първо четене в закона депутатите приеха бакшишите да бъдат облагани с данък.

Промените предвиждат чуждестранните физически лица да бъдат облагани по реда на Закона за данъците върху физическите лица само за доходи с източник в България.

Въвеждат се и нормативно признати разходи за доходите от продажба или замяна на финансови активи, включително виртуални карти – 10% при определянето на облагаемия доход от продажба или замяна на финансови активи и чуждестранна валута. Виртуалните валути пък се определят като финансов актив.

Приеха промени в Закона за ДДС

Според друга промяна работодателите ще трябва да предоставят информация за необлагаемите доходи ( бел. от ред. – ваучери за храна, командировъчни, пътни средства за сметка на работодателя, квартирни пари и други). Целта е да се установи действителния доход от за извършения труд и да се избегне заплащането на част от заплатата под формата на „необлагаем доход“.

istock
istock

Със законопроекта се предвижда и разширяването на понятието „трудови правоотношения“, като се прибавя и наемането на хора, без да е сключен трудов договор. Идеята е да се прекъсне „прикриването“ на сключването на граждански договори с цел укриване на действителния размер на облагаемия и осигурителния доход, като се внасят такива с по-малък размер.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg