Намаление на данъка върху дивидентите са поискали представители на работодателските организации у нас по време на среща с министъра на финансите Петър Чобанов. Това съобщи самият той на пресконференция в понеделник.

Представителите на бизнеса са посочили редица проблемни моменти, които заслужават вниманието на държавата. Сред тях са искания за ревизия на единното платежно нареждане, чрез което бизнесът се разплаща с хазната, ревизия на данък "лихва", както и въвеждане на санкции за служители на приходните агенции, чиито актове са паднали в съда.

Освен това бизнесът иска и ревизиране на всички административни такси, за които няма законови основания. Въвеждането на данък, с който да бъдат облагани всички суми, излизащи от България към офшорни сметки, е най-любопитното искане на бизнеса, стана ясно от думите на Чобанов.

"Това са само предложения - тепърва предстои анализ и оценка на въздействието", застрахова се министърът. По думите му, бизнесът настоява и за анализ по икономически сектори с цел установяване на диспропорции и предприемането на данъчни проверки там, където е необходимо. Такава диспропорция например може да бъде по-висок оборот на дадено лице, който обаче не влияе на печалбата му, даде пример министър Чобанов.