Данъчните облекчения за деца да не могат да бъдат запорирани, ако родителите имат неплатени задължения. Това предвиждат промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, внесени от ГЕРБ-СДС, между първо и второ четене на законопроекта.

При налагането на запор върху банкови сметки и други вземания на длъжника, с оглед на необходимостта от средства за покриване на неговите належащи нужди, някои негови вземания са определени като несеквестируеми като детските добавки, социални помощи, обезщетения за безработица, майчинство и др., а други като доходите от труд и пенсия са частично секвестируеми.

Извън законово определените като неподлежащи на запор средства, другите могат да се удържат за удовлетворяване на кредитора. Няма обаче изрично регламентиране, че сумите, които работодателят възстановява при ползване на данъчно облекчение за дете или за дете с увреждане са несеквестируеми.

Проверяваме дали върху колата има запор

Към момента на практика подкрепата от държавата за работещите родители се удържа от съдебните изпълнители, тъй като няма изрична разпоредба, указваща несеквестируемост на тези средства, се посочва в мотивите на вносителите.

istock
istock

В последната година данъчните облекчения за деца бяха повишени сериозно и за едно дете дължимият за годината данък върху доходите може да бъде намален с 600 лв., за две деца - с 1200 лв., а за три и повече деца - с 1800 лв.

Вносителите на промените в закона подчертават, че въпреки че данъчните облекчения не са социални помощи или обезщетения, все пак са мярка, която има силно изразен социален характер.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg