Премиерът Бойко Борисов заяви днес, че очаква до десетина дни винетната система да работи.

Той поиска винетки да се купуват и чрез банкоматите, а на среща с представителите на Сдружението на общините настоя кметовете да дадат списък участъците край населените места, за които да не се изисква винетен стикер.

„Вчера колегите работиха доста. Надявам се до десетина дена да адаптират системата и да могат и чрез банкоматите да се купуват винетки, така че максимално да се улеснят гражданите. Мога да кажа, с голямо извинение за трудностите, но когато от хартиен минаваш на електронен носител, винаги има такива сътресения“, каза той, цитиран от БНР.

В същото време от Пътната агенция посъветваха шофьорите въпреки дадения гратисен период да купуват винетки, защото е възможно да бъдат глобени.

Управителят на АПИ Светослав Глосов каза, че до 15 януари КАТ има право да глобява за хартиените винетки. Създадените групи за контрол ще съдействат на шофьори, които нямат електронни винетки.

От АПИ признаха, че забавянето на въвеждането на системата ще ощети и бюджета за пътища.

„Ще бъдат контролирани всички. Всички са задължени да купуват винетки, има достатъчно начини, по който могат да бъдат закупени и от банкомати. Ако бъдете хванати на пътя без винетка, книжна или електронна, няма да ви глобят, но ще ви бъде оказано съдействие да го направите, за да знаете как. Ще ви покажат от вашия телефон или от най-близкия пункт как да го направите. Тези, които са си купили, не са се минали, напротив, спазили са закона. Всички трябва да спазваме законите. Всеки може да си купи в момента от телефона винетка. Казахме, че ще има отговорност от който е причинил някаква щета. Не мога да отговоря в момента кой е причинил щетата още, защото системата е в нагласяне“.

На среща с представителите на Сдружението на общините премиерът Бойко Борисов поиска от кметовете списък с участъците край населените места, за които да не се плаща винетка.

"В рамките на няколко седмици кметовете, общинските съвети, тези общини, които, по желание, искат част  от републиканската пътна мрежа Варна-Златни пясъци, Варна-Аксаково, Пловдив-Асеновград, кметовете и общинските съвети да вземат решение и да изпратят писмено, за да ги извадим от списъка за винетната система. Дали са две, дали са три седмици, няма значение, въпросът е вие да си го вземете като решение - има разделение на властите - демократично, и да ни уведомите".

Кметът на Варна Иван Портних каза, че решението сега зависи от подкрепата на общинските съвети.

"Това е едно справедливо решение. Ще предложа на колегите от общинския съвет да разгледаме варианта, предложен от господин Борисов. Имаме финансова готовност да се справим с така поставените условия".

Шефът на АПИ Светослав Глосов каза, че поддръжката на Северната тангента на София не е струвало толкова много пари, защото пътят още е в гаранция.

"Поддръжката на един такъв път е много скъпо мероприятие. Знаете,че животът на износящия се слой на всеки един е шест, максимум осем години от натоварването, което има".

До разговорите се стигна след решението на премиера за Северната тангента на София да няма винетки въпреки настояването на АПИ, след което кметът на Варна Иван Портних поиска да няма винетки и за живеещите във вилните зони до Златни пясъци, както и за пътуващите до градския гробищен парк, който се намира до населеното място Тополи.