След съвместна проверка на НАП и Инспекцията по труда варненска фирма преназначи 316 шивачки на 8-часов работен ден, съобщиха от приходната агенция в крайморския град.

При първото си посещение в предприятието в края на октомври инспекторите разкриха, че 316 от общо 526 работници са с договори за 4-часов работен ден.

След като проверяващите наложиха постоянен контрол над фирмата, работодателят променил споразуменията със служителите си.

Още в първия ден на наблюдението той подписал договори на 200 от шивачките за 8-часов работен ден, а на следващия и на още 116.

В момента инспекторите от НАП правят масови проверки на всички големи строителни обекти във Варна, за да установят има ли работещи без трудови или на 4-часови договори.

От агенцията уточняват, че в края на миналата седмица е проверено летището в града, където се ремонтира пистата за излитане и кацане. Данъчните са проверили 120 от работещите, но не са открили нарушения.

Съвместните проверки на НАП и Инспекцията по труда ще продължат до края на годината, включително през почивните и празничните дни.