Тази година ще работим 12 дни по-малко за държавата. Анализатори от Института за пазарна икономика (ИПИ) са изчислили, че тази година ще трябва да отделим четири месеца, за да попълним нашия дял в държавната хазна.

През 2018 г. денят на свободата от правителството ще настъпи на 4-ти май, коментира Петър Ганев от института пред БНР. Миналата година датата е била 16 май, което означава, че 12 дни по-рано ще настъпи денят, в който вече няма да мислим за данъци.

Ако условно приемем, че дотогава сме работили само за хазната, след това ще работим единствено за себе си, като ще преразпределяме 36% приходи, добави Ганев.

Винаги се въртим около тези 35, 36, 37% преразпределение, като прибавим европейските средства - около 40%. По-скоро се наблюдава това разминаване между какво приемаме в бюджета и какво се случва в края на годината.

Тук икономистите говорят за завъртането на кръга от приемането на бюджети с дефицит, а в края на годината все се оказваме в излишък. Тази практика, според Ганев, вече е време да се преустанови.

Пари в бюджета има. Въпросът е доколко ефективно ги харчим, тъй като видимо и за социалните системи ще има повече пари. Около 500 милиона повече в здравеопазване, 500 милиона повече в образование. Тези пари важно е дали достигат до повече хора“, бе категоричен той.