С над милиард лева са се увеличили оборотите в страната през август 2010 г. в сравнение със същия месец на миналата година. Това показват данните от справките декларации на регистрираните по ДДС фирми за август 2010 г., подадени в НАП до 14 септември 2010 г., съобщават от приходното ведомство.

Данъчната основа на облагаемите с ДДС доставки през август 2010 г. е в размер на 14,4 млрд. лв., докато по същото време на миналата година е била 13,3 млрд. лв.

През тази година за първи път няма спад на оборота през месец август спрямо юли.

От НАП коментират, че резултатите се дължат основно на летните данъчни акции по морето и дисциплиниращия ефект от тях върху бизнеса. Като пряк фискален ефект от акцията по Черноморието на светло излязоха над 4 млн. лв., а проверките предизвикаха верижна реакция по отношение регистрирането на реалния търговски оборот.

Проверките на НАП повишиха оборотите не само на заведенията, подложени на пряк контрол, но и на техните доставчици, като складове за алкохол и безалкохолни напитки. Дори самите собственици на заведения вече настояват за издаване на фактури при покупката на храни и напитки на едро.

На прицел на данъчните власти сега са софийските заведения, а следващия сезон – и зимните курорти в страната.