"Всеобща тайна е, че последните 10 г. в България се крият доходи и обороти и затова това лято са наложени проверки по морето. Фактите са красноречиви - от 15 проверявани обекта 1.5 млн. лв. укрити обороти“, заяви председател на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов по БНР.

Той съобщи за фрапиращи случаи, при които заведения са декларирали за юли месец само 10 лв. входни такси, а при наблюдения от страна на данъчните служители, оборотът от вход става около 5000 лв.

В друго заведение за целия месец се е декларирало нула лева обороти, както от вход, така и от продажби, а след проверките изведнъж оборотът става десетки хиляди, даде за пример Стефанов.

Едно от заведенията във Варна е увеличил 14 пъти за една вечер оборотите си, похвали се още Красимир Стефанов. Към края на август ще засечем реалните обороти на тези заведения и ще се възложат ревизии, каза още той.

Запитан за минали години как ще се събират неплатените данъци и как ще се установи това, Стефанов заяви, че ще се наложат проверки и ревизии за дадената фирма.

„Аз съм оптимист, че ще съберем парите, които са укрити“, увери Стефанов.

Според председателя на НАП наистина има служители от системата, които „играят“ с обектите, но същевременно той успокои, че има уволнени над 50 служители за 6 месеца.

„Инерция на прехода, всеки гледа да укрие данъци поради занижения контрол, като в момента има ясна политическа воля и подкрепа затова, което вършим. Вчера разговор с премиера и по негово разпореждане проверките стават ежедневни до края на месеца, а не само през уикенда“, допълни Стефанов.

Според председателя на НАП трябва да се направи бърз анализ за ползване на фактури от „кухи фирми“, като изрази надежда, че тези хора ще си платят данъците, които дължат.

На въпрос за контрола в столицата, Стефанов каза, че в момента няма такива проверки, тъй като нощният живот в София в момента е замрял заради летния сезон по морето, но от септември проверки започват и в столицата.

Проверките трябва да служат като превантивен контрол на търговците, смята още той. Запитан дали това е единственият начин да се накарат търговците да си плащат данъците и доходите, Стефанов изрази съжаление, че това е единственият начин, тъй като българският търговец няма финансова култура.