Всеки работещ студент във Великобритания ще плаща редовните данъци през тазгодишното лято. Това стана ясно, след като промените в системата, приети преди време от правителството, най-после влязоха в сила. Най-голямо ще е предизвикателството за студентите и учащите.

Сегашната система на Обединеното кралство им позволяваше да се трудят без да плащат данък, като по този начин печелеха повече. Сега обаче студентите, които обмислят да работят като бармани, сервитьори, чистачи или събирачи на плодове, ще плащат данък като редовните служители, предупредиха от счетоводната компания Blick Rothenberg пред английското издание „Гардиън”.

Промените ще засегнат работещите студенти, които взимат по повече от 987 лири на месец. Ако пък получават по повече от 162 лири на седмица, ще трябва да откъснат от джоба си допълнителни пари за осигуровки.

Въпреки че повечето местни студенти получават по-малко от долната граница, от която започват да се приспадат данъци (приблизително 12 хил. лири за година), промените важат и ще са предизвикателство за тези, които не са запознати с тях.

Друг интересен момент е, че размерът на заплатата зависи от това в коя част на страната се намира даден човек. За младежите на възраст между 18-20 години минималната работна заплата е 5.90 лири на час, докато при тези от 21 до 24 години тя е 7,38 лири. В югоизточната част на страна обаче предлаганите суми са значително по-високи.

Работещите като бармани в Централен Лондон например получават по 8 лири на час в по-скромните и малки заведения. Супермаркетите, от друга страна, плащат между 7 и 8 лири на час на новоназначените, които подреждат рафтовете, се уточнява в публикацията на „Гардиън”.