От догодина властите в Гърция ще регистрират всички движимости и недвижимости на данъкоплатците, даже и държаните от тях пари в брой вкъщи, пише в. “Етнос”. 

Мерките са в съответствие с новото споразумение, постигнато наскоро с кредиторите на страната. За тях е съобщил пред телевизия „Мега” зам. финансовият министър Трифон Алексиадис.

Целта на изготвяните от властите електронни досиета е в тях да бъдат събрани максимално количество данни за реалното финансово и имотно състояние на всеки данъкоплатец, за да се установи дали има пране на пари. Санкциите включват и възможност за блокиране на недекларирано имущество. 

За по-ефикасна борба с неплащането на данъци се въвеждат виртуални пари при почти всички сделки и особено при предоставяне на услуги от упражняващите свободни професии, чиито карти ще бъдат свързани с данъчните, като наред с това ще се изискват и фискални бонове за извършваните услуги.

Властите публично ще огласяват също и имената на физическите лица и фирми, които ще бъдат арестувани при данъчни нарушения.