Всички български граждани е препоръчително да сменят паролите за онлайн регистрациите си и персоналните си идентификационни кодове (ПИК) в Националната агенция за приходите (НАП), ако имат такива. Това каза говорителят на институцията Росен Бъчваров в сутрешния блок на БНТ. Той добави, че до седмици ще има механизъм всеки български гражданин да разбере точно какви данни са изтекли за него.

„Съпоставяме всички изтекли данни с реалната база данни, защото има спекулации. Разработваме начини как всеки да може да провери точно какви данни са изтекли за него –дали с ПИК, дали с електронен подпис. Другата алтернатива е да се осигури достъп на всички до всичко, което е абсурдно“, каза Бъчваров.

Той обясни, че макар засега да не е завършен напълно анализът точно какви данни са изтекли за всеки засегнат български гражданин, 190 души вече са уведомени да сменят личните си документи, като това е направено въз основа на анализ на структурата на изтеклите файлове. Всички останали засегнати от пробива българи обаче няма нужда да сменят документите си.

НАП пуска телефон за българите в чужбина, да проверят дали са им изтекли данните

„Дори за вас да има изтекли ЕГН, номер на личната карта и т.н., няма нужда да си сменяте личните документи. Подхождайте с повишено внимание, ако някой търси вас или роднините ви и иска да извършите нещо от финансов характер. Нотариусите също са предупредени да внимават и да проверяват повече сделките, които се иска да изповядват“, каза още Бъчваров.

Говорителят на НАП обясни, че институцията се е консултирала с асоциации на банки, нотариуси и фирми за бързи кредити и общото мнение е, че няма нужда да се подменят личните документи. Той обаче не коментира дали в бъдеще броят на българите, за които е изтекло толкова много информация, че да трябва да си сменят документи, може да нарасне над 190 души.