Румънските депутати приеха единодушно законопроект за намаляване на ДДС на основните храни от 24% на 5%, което противоречи на споразумението с Международния валутен фонд (МВФ). Депутатите от мнозинството обаче съобщиха, че е станала "грешка" при гласуването.

С 290 гласа "за", т.е. с единодушие, законопроектът, предложен от опозицията, беше приет снощи, съобщи агенция Медиафакс.

Той предвижда ДДС от 5% за основните храни като месо, хляб, мляко, захар и олио, но трябва да бъде подписан от президента Траян Бъсеску, за да влезе в сила.

Дясноцентристкото правителство на премиера Емил Бок обаче се противопоставяше на намаляването на ДДС. На 1 юли то увеличи ДДС от 19% на 24%, за да запълни публичния дефицит, който нарасна след икономическата криза, и да получи нов транш от спешната помощ от МВФ.

"Беше допусната грешка при гласуването снощи", заяви лидерът на Либерално-демократическата партия в Камарата на депутатите Мирча Тоадер на пресконференция. Той заяви, че депутатите от мнозинството са се объркали и са гласували за законопроекта, тъй като за финалното гласуване били внесени 80 предложения.

"Но ще поправим грешката, като внесем предложение за анулиране на законопроекта" за намаляване на ДДС, допълни Тоадер.

Мисия на МВФ пристигна в Букурещ, за да оцени напредъка на Румъния по обещаните реформи и в областта на бюджетната дисциплина.