Само 300 декларации за възстановяване на данъка на хора с доход до минималната работна заплата са подадени засега в Националната агенция за приходите, съобщи за "Хоризонт" говорителят на ведомството Росен Бъчваров. 

Заради рестрикциите в закона, според които доходът трябва да е само от заплата и да не е повече от 4080 лева за цялата година, над 90 % от хората с минимални доходи ще изгубят правото си на възстановяване на данъка.

Използването на данъчните облекчения за минимална работна заплата изискват един праг от 4 080 лева за 2014-та година, който не бива да е надвишен. 

Той би могъл да е както единствено и само сбора от минимални работни заплати, така и получаването на една или две месечни заплати, който отново попадат в този праг, обясни Росен Бъчваров.

Той обясни, че действащият закон предвижда едно ограничително условие - доходът да е само и единствено от трудово правоотношение: "Това означава, че всякакви други облагаеми или необлагаеми доходи, каквито са например доходите от лихви от депозити, обезщетения, изплащани на физическото лице, правят ползването на това облекчение недопустимо".

Росен Бъчваров уточни, че над 900 хиляди души у нас отговарят на условията аз данъчни облекчения за ниски доходи.