Икономическите ефекти от инфлацията водят до директен  допълнителен бюджетен приход. Намалените ДДС ставки водят до по-ниска събираемост, не само заради намалението на самата ставка, но и заради опита за прекласифициране на дейностите, които обикновено биха се облагали с 20% с по-ниска данъчна ставка. Това коментира пред NOVA NEWS Пламен Донев, счетоводител и преподавател по данъчно облагане в УНСС.

Според него са ясни индикациите, че така наречените предложения бонус-донос и данък „бакшиш” няма да бъдат приети от народното събрание.

Предлагат да отпаднат редица промени в данъчните закони

„Бонус-донос е твърде „оригинална” идея в не добрия смисъл на думата.

„Не е проблемът в това, че данъчните органи не знаят къде са проблемите в събираемостта, те са много принципни и са ясни.  Не е нужно да се подава донос, за да се разбере, че това се случва. Въпросът е друг - дали ефективно се прилагат контролните механизми”, каза той.

Според Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика контролът е малка част от изпълнението на данъчните задължения.

„Не виждам логични данъчни промени, поради простата причина, че логичните не бяха обсъдени. Примерно това са общинските данъци. Онези, които са глобални, те създават рискове за бъдещето. В тази философия, която в момента господства в публичните финанси, в частност формирането на бюджета, не се отчитат рискове от неизпълнение и външни фактори”, добави той.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg