Ниското доверие в институциите благоприятства изкривяването на информацията“, коментира юристът Марин Киров във връзка с решението на прокуратурата да разпространи част от доказателствата, събрани по делото за хакерската атака срещу НАП.

„Защо беше показан част от доказателствения материал, ние не можем да знаем. Някой от седмици се опитва да ни убеди, че прокуратурата действа без доказателства и атакува конкретна фирма. Формира се неправителствен сектор, който иска да обвърже този случай с един по-мащабен сценарий, който да се отнесе до въпроси за протести през есента. Прокуратурата отговори малко извънредно. Времето ще покаже дали този отговор на институцията е правилен”, заяви той пред NOVA.

Според него ситуацията се политизира.

„Всеки един политически акт на прокуратура, съд, следствие е неправомерен, безсмислен и опасен. Когато се преценява дали нещо е правилно, или не, оценките са две. Едната е морална, другата е правна. Законът е това правило, без което обществото не може да живее нормално. Досега не се е случвало прокуратурата да изнесе доказателства публично, за да убеди обществото, че е права. Това обаче е нередно. Когато една авторитетна институция направи нещо подобно, това означава, че тя убеждава хората, че даден човек е извършил престъпление. Опасно е, защото тези доказателства не са достатъчни. Според Конституцията всеки е невинен до доказване на противното. Нарушаването на конституционната норма не е цивилизовано”, заяви от своя страна адвокатът Марин Марковски.