Таксите по дела на държавни съдебни изпълнители вече са с 20% по-високи. Причината за увеличението е въвеждането на ДДС върху тези услуги. Така от юли за образуване на изпълнително дело срещу длъжник се плаща 24 лв. вместо 20.

За цялостно проучване на имущественото състояние, за набавяне на данни, документи, книжа и други се искаха 50 лв. Сега цената е 60 лв.

Таксите по изпълнителното дело се плащат от взискателя, който завежда делото и са за сметка на длъжника.

През миналата година Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България заради двойния режим за облагане с ДДС от страна на съдебните изпълнители. Държавните бяха освободени от начисляване на 20% данък, докато частните са задължени да го правят и това създаваше неравнопоставеност.

Държавните изпълнители са служители на районните съдилища и дейността им не се облага, а цената на услугите им е определена с държавна тарифа. В същото време частните съдебни изпълнители осъществяват независима икономическа дейност от свое име и за своя сметка, поддържат кантора, персонал, плащат застраховки.

Частните съдебни изпълнители са около 200 души, с 18 повече са държавните. "Начисляването на ДДС ще доведе до отлив от услугите на държавните съдебни изпълнители. Може би някои от тях ще станат частници.

Вероятно само в малките градове ще останат държавни съдебни изпълнители", коментираха юристи.

От Министерството на правосъдието обаче не се ангажираха дали държавните съдебни изпълнители може да останат без работа. Тяхната дейност е фиксирана в Закона за съдебната власт. Те се назначават и освобождават от министъра на правосъдието, нямат обаче статут на магистрати.