Гражданското сдружение БОЕЦ е сигнализирало Европейската комисия за източени милиарди левове ДДС, които държавата не си събира с години.

Преди месец сдружението оповести данни на НАП, получени по Закона за достъп до обществена информация, за установен при ревизии от 2000 г. насам над 16 млрд. лв. укрит ДДС. От тях 5.8 млрд. лв. на практика са несъбираеми. 

"Изпратихме сигнала до Юнкер, за да знае, когато се прегръща с българските държавни мъже, кого точно прегръща и какво му дължат", заяви председателят на БОЕЦ Георги Георгиев.

В отговора от Брюксел се припомняло, че в последния мониторингов доклад се препоръчват мерки срещу сивата икономика и данъчните измами.

След сигнал за несъбраното ДДС на БОЕЦ до президента Румен Радев от "Дондуков" 2 са изпратили 21 въпроса до НАП, свързани с неплащането на данъци. От приходната агенция повече от месец не са отговорили на президентските въпроси.

От НАП са отказали да предоставят информация на БОЕЦ и кои са фирмите, ощетили хазната с ДДС. Затова сдружението е завело дело в Административния съд в София за информация какви са годишните обороти на хазартните фирми и какви данъци плащат за периода 2009 - 2017 г. 

От БОЕЦ смятат, че разкритите данни за милиарди несъбрано ДДС са масово прилагани схеми в продължение на две десетилетия, което е невъзможно да се случва без чадър от институциите. Сдружението е сезирало главния прокурор. То иска проверка на финансовия министър Владислав Горанов.

"Има данни за престъпно бездействие от страна на финансовите министри, в чиито мандати е допуснат такъв голям размер на несъбрани данъци, установени с ревизионни актове", заяви Захаринка Истаткова от БОЕЦ. Сигналът е препратен на спецпрокуратурата. 

БОЕЦ огласи скандален случай за кражба на бизнес, свързан с известна фирма за млечни продукти. През 2013 г. общото събрание изключва единия съдружник заради финансови машинации. Той обаче успява с фалшифицирани документи и сложни "съдебни гимнастики" да обезсили решението и да изключи съдружника си.

Скандалното е, че вероятно с помощта на съдебната администрация от описа на Софийския градски съд са унищожени две търговски дела, а със задна дата е регистрирана искова молба за отмяна на решението на общото събрание. Пострадалият не е получил никаква защита от държавата, въпреки че е подал сигнали до ГДБОП, главния прокурор,

Инспектората към ВСС, министъра на финансите, премиера и КОНПИ. От СГС заявиха, че са им изисквани становища по случая от Инспектората и ГДБОП и те са отговорили и на двете, но отказаха повече информация.