Вече ще можем онлайн да следим за какво отиват данъците ни, които всеки един от нас плаща. Това можем да проверим на сайта kolkodavam.bg, създаден от Института за пазарна икономика (ИПИ) и Фондация за свободата „Фридрих Науман“.

Целта на платформата е да предостави повече информация за данъците, както и да покаже нагледно разходите на държавата, пречупени през т.нар. лична касова бележка.

Страницата позволява на всеки работещ да изчисли данъците и осигуровките, които плаща на държавата.

Чрез няколко въпроса, онлайн можем да пресметнем личната си данъчно-осигурителна тежест в зависимост от заплата, която получаваме и потреблението ни, както и да видим личната си разходна бележка, която показва за какво държавата ще похарчи платените от нас данъци.

От ИПИ обясниха, че данъчно-осигурителната тежест на работещите българи е в рамките на 40-45% от това, което заработват с труда си. В приложението обаче не са включени имуществените данъци, както и различните държавни и общински такси, които ако бъдат прибавени данъчната тежест на работещите скача почти на 50%.

Най-много в джоба ни бъркат осигуровките и ДДС-то, което се плаща при потребление. Акцизните стоки, като алкохол и цигари, също ни утежняват семейния бюджет, особено на тези, които ги потребяват редовно.

Според сметката на икономистите, всеки българин през 2017 г. ще плати по 5140 лв. данъци. Най-много средства от тази сума държавата ще похарчи за пенсии, социални помощи и обезщетения.

На второ място се нарежда „Транспорт и съобщения, селско стопанство“.

Най-малко пари от данъците ни пък се разпределят за култура и спорт. Всеки от нас пък дължи и 3341 лв. за покриване на държавния дълг.

Вижте още: 

Учат ни как да защитим правата си като длъжници 

7 типа поведение при пазаруване