Държавата ще стимулира енергийната ефективност с по-големи данъчни облекчения, става ясно от промени в Закона за енергийната ефективност, внесени в парламента. Сгради с по-нисък енергиен клас също ще могат да се освобождават от имотен данък за максималния срок от 10 г. В момента дългият гратисен период е само за най-високия енергиен клас А.

Сега се предлага облекчението да важи и за постройки клас Б, въведени в експлоатация преди 2005 г.,които използват ВЕИ енергия. Същата преференция ще имат и сградите със сертификат С, въведени в експлоатация преди 1990 г. Ако нямат ВЕИ, двата вида сгради могат да не плащат налог до 7 г. Сертификати клас C или D освобождават от данъци за съответно 5 г. и 3 г.

Енергийният клас се определя след съответно обследване, което завършва с издаване на енергиен паспорт. С промените сега се предлага документът да се нарича не "паспорт", а "сертификат". Друга новост е, че всички сгради ще трябва да се снабдят с енергиен сертификат, а не както досега, само големите - с РЗП над 1000 кв. м. На задължително сертифициране подлежат и всички сгради за обществено ползване с РЗП над 500 кв. м, а от 9 юли 2015 г. - над 250 кв. м.

Изключенията остават - не е необходим сертификат за сгради по Закона за културното наследство, за молитвени домове, производствени и стопански сгради, жилищни сгради, обитавани сезонно - до 4 месеца на година, и малки къщи и вили - с разгъната застроена площ до 50 кв. м.

В законопроекта изрично е записано, че собствениците не могат да продават или отдават под наем сгради или части от тях, ако не са се снабдили със сертификата, който определя енергийния клас на имота. Има и срок за получаване на заветния документ - не по-късно от 6 г. от въвеждането в експлоатация на сградата. Ако не се спази срокът, глобата е от 1000 до 10 хил. лв., или с имуществена санкция от 5 хил. до 50 хил. лв.

На хартия

И в момента има законово задължение собствениците на обитавани сгради да имат енергиен сертификат, ако искат да продават или отдават под наем, но това задължение просто не се спазва. Енергийният паспорт и досега бе задължителен - като част от техническия паспорт на сградите. За новите постройки правилата се спазват, защото не могат да бъдат въведени в експлоатация без този комплект документи. Но за старите имоти законът масово не се спазва - не само от частните собственици, но дори и от държавата и общините.