Данъчното законодателство е много либерално и по един или друг начин връзва ръцете не само на НАП. Това каза пред бТВ директорът на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов.

Стефанов припомни, че агенцията внесе в парламента мерки, които да ограничават прехвърлянето на фирми със скрити задължения. Конкретни разпоредби в законодателството обаче няма да се случат. Категорични ограничения за прехвърляне на фирми няма да се въведат, но НАП предлага алтернативи, като например уведомление 60 дни преди самото прехвърляне на фирмата.

Стефанов припомни, че в момента този срок за уведомяване на НАП е 7 дни. За 60 дни обаче инспекторите ще могат да разберат дали става дума за фиктивно прехвърляне на дружество или не.

Що се отнася до хеликоптерните проверки на луксозни имоти Стефанов каза, че вече са установени лицата собственици и следващата седмица ще започне проверка там, където собствениците на луксозни къщи са физически лица.

Фирмите, пък които са над 70%, ще бъдат проверявани на место дали наистина използват конкретните имоти за корпоративни или стопански нужни. Ако се установят нарушения НАП ще си възвръща средствата със задна дата, каза още директорът на приходната агенция.