Столичната община се надява да събере 10 млн. лв. от данък сгради повече в хазната следващата година, ако общинският съвет гласува предложената актуализация на зонирането в София.

Заместник-кметът по финансите на общината Минко Герджиков не изключи възможността да бъде намалена такса смет.

Предложението за увеличаване на данък сгради в някои столични райони заради ново зониране ще бъде обсъждано на всички нива в следващите две седмици. Това обясни заместник кметът по финансите Минко Герджиков при представяне на идеята.

"Това увеличение ще бъде между 40 и 60 лева в различните райони за данък сгради, нещо което считаме, че едва ли някой собственик на луксозен имот във витошката яка, ще пострада особено. Но от друга страна ние ще въведем една справедливост за увеличаване на приходите от данък сгради с около 10 милиона лева. И за започване на плащане на данъци и на всички тези наши съграждани, които са получили акт 16, но не са заявили това в данъчните служби", обясни Герджиков.

Заради по-високите приходи от данък сгради се очаква увеличение и на приходите от такса смет прогнозно с над 20 милиона лева. Затова според Минко Герджиков е възможно да се стигне до намаляване на промилите при определянето на сметките за боклука.

"Ние можем да предложим едно намаляване на такса смет, на промила за такса смет, но ние затова първо правим предложението за данък сгради, за да може ако то бъде гласувано. После вече ние да потърсим евентуална възможност за намаляване на такса смет, тъй като знаете, че такса смет е целева и тя не може да бъде разходвана за нищо друго. Следователно ние трябва да съберем точно толкова средства, колкото са необходими за решаване на годишните задачи за реализиране на план сметката", каза заместник-кметът.