Tайни клиенти тръгват по заведения и бензиностанции в страната.

Най-масовите проверки ще бъдат до средата на юли, инспекциите в местата за хранене ще са за касови бележки, а при зареждане на гориво ще следят за чистота и добро обслужване, научи „Монитор“.

На фокус първо са бензиностанциите, срещу 10 евро тайните клиенти ще проверят над 50 от най-посещаваните обекти.

За любезно обслужване, предлагане на по-скъпо гориво и допълнителни услуги като изминаване на стъклата ще дебнат служителите на колонки. Касиерите пък ще бъдат оценявани дали ни връщат точно, губят ли ни времето и дали ни предлагат напитка за из път или в салона. Чистотата на тоалетните и бара са сред най-големите проблеми на такива обекти, така че практиката е „под прикритие“ да се снимат тези места.

Как да познаете дали имате посещение на „шпионин“? Това е трудно, защото тайните клиенти зареждат за около 20 лева, колкото е най-честата сума при посещение в бензиностанция, коментират от фирмите, наели хората за проверка. Но са търпеливи, изискват бележките, купуват си напитки и задължително посещават тоалетните. Заплащането им на обект също е 20 лева, така че се избива сипаното в резервоара гориво.

По 15 кинта получават инспекторите на големите търговски центрове. Парите за заплащането им идват от южноафрикански фонд за инвестиции в недвижими имоти. В моловете тайните клиенти проверяват обслужването от охраната и бюрото за информация, но и дали има паркирани неправилно автомобили на местата за инвалиди.

В големите вериги за хранене също ще има акция преди активния летен сезон. Освен чистота и любезно обслужване в ресторантите ще бъде следено изкъсо дали се издава касов бон. Бонусът е, че храната, поръчана за консумация, е извън заплащането, което отново е 10 евро.

Задължението на тайния клиент е до 8 часа да извърши отчет и да прати снимки от посещението си в обектите иначе „изгаря“, коментират от агенциите за привидно пазаруване.

Сред най-големите желаещи да бъдат шпиони на търговски обекти са студенти, които вместват проверките между лекции и изпити, както и ученици, току-що завършили последния си клас в гимназията.