От догодина такса смет, която гражданите и бизнесът плащат на общините, ще се определя по нов начин

От началото на 2015 г. тя трябва да зависи от изхвърленото количество боклук, а не от данъчната оценка на имотите, както е сега. 

За целта министерството на околната среда и сдружението на общините трябва да направят методика за пресмятането. Няма да има един модел за всички селища, а няколко варианта, от които местните власти да избират според спецификите си. 

Toва стана ясно от думите на екоминистъра Искра Михайлова. Работата по новите формули все още не е започнала.

Отсега е ясно, че най-лесният вариант е общото количество боклук за дадено населено място да се раздели на броя на жителите му и така да се определи таксата. В по-големи градове методът може да се прилага на ниво район, квартал, жилищен блок. При него обаче и хората, които изхвърлят много смет, и тези, които цапат малко, плащат еднакво.

Идеалният случай е да се измерва индивидуалното количество боклук на човек или домакинство. Това може да стане със специални чували, чиято цена всъщност е таксата за битови отпадъци.

Подобна система действа в доста европейски държави. Тя обаче се прилага само за боклук, който не може да се рециклира и оползотвори. За отпадъците, които се използват като суровини, има твърда годишна такса.